هیچکس به دنبال تولید پسماند نیست. نه در خانه، نه در کارخانهها.
اما واقعیت تلخ این است که تقریبا یک سوم مواد غذایی تولید شده برای مصرف انسانها به پسماند بدل میشود.
این موضوع بیشتر در حوزه تولید مواد غذایی رخ میدهد.
جنیفر هان، سرپرست زنجیره تامین محصولات در حوزه مواد غذایی شرکت یونیلیور میگوید: «هدر رفت موادغذایی در دنیایی که هنوز ٪۱۰ از جمعیت آن دچار گرسنگی هستند، اشتباه است».
ساندیپ دسای، سرپرست زنجیره تامین محصولات در حوزه بستنی با تایید این حرف گفت: «حل مشکل پسماند و سرمایهگذاری در حفظ منابعی که هزینه امور مهم مانند برندهای ما، کارکنانمان و زنجیره تامین میشود از نظرکسبوکارمنافع بسیاری به همراه دارد».
بهطور کلی در سال ۲۰۲۲، در گروههای کسبوکار بخشهای تغذیه و بستنی ما شاهد سرعتگرفتن کاهش پسماند بودهایم.
جنیفر هان، سرپرست زنجیره تامین محصولات واحد مواد غذایی یونیلیور
مشکل اصلی پسماند غذا در کارخانه اغلب بهعنوان اتفاقی اجتنابناپذیر در فرآیند تولید رخ میدهد.
جنیفر میگوید: «اگرچه فرآیندهای پیچیده در کارخانههای ما مانند روشن و خاموش کردن دستگاهها، با بدل شدن موادغذایی به پسماند همراه است، در کل ما شاهد سرعت یافتن کاهش پسماند در واحدهای کسبوکار تولید بستنی و موادغذایی بودهایم.»
او در ادامه گفت: « از زمان آغاز فعالیتهای خود در این حوزه در سال ۲۰۱۹، ما درحال حاضر به کاهش ٪۱۷پسماند در عملیاتهای مستقیم جهانی خود دستیافتهایم و تیمهای میانحوزهای ما برای بهبود این امر بیوقفه تلاش میکنند.
«ما در این مسیر چیزهای بسیاری میآموزیم که برای کسبوکار ما و زمین بسیار اهمیت دارد. »
یکی از کلیدیترین آموختههای ما اهمیت مشخصشدن مکانهایی است که پسماند غذا از آن ناشی میشود واولویت بخشیدن به یافتن راهکارها برای هر یک از اعضای تیمها است.
این کاغذهای بسیار فشردهشده از ترکیبات مایع فعال ساخته شدهاند. ترکیب آب و هوای خشکشده. هنگامی که آب تبخیر میشود، آنچه باقی میماند، صفحهای از مواد شوینده جامد است که با افزوده شدن هوا به آن، منافذ بسیاری خواهد داشت. این منافذ باعث میشوند کاغذ طی ۱۵ ثانیه در آب حل شود و هیچ تهنشینی نداشته باشد. حتی در دمای سرد مانند ۲۰ درجه.
جنیفر میگوید: «هر اندازه بر اهمیت تشخیص پسماند در تمامی خطوط تولید تاکید کنیم، کافی نیست».
«ایجاد ارتباط مناسب با هر یک از کارکنان در خط تولید بسیار حیاتی است. زیرا ما تنها زمانی میتوانیم پا در مسیر راهکارها بگذاریم که تیمها هدر رفت مواد غذایی را مشاهده میکنند».
جولیوس منهرز، سرپست واحد تامین در کارخانه هایلبرون آلمان میگوید، دقیقا همینجاست که کارخانههای مواد غذایی از این مزیت برخوردار هستند.
او در ادامه میگوید: «پسماندها از هر نوعی که باشند، قابل تایید نیستند، اما زمانی که افراد در دنیا از غذای کافی برخوردار نیستند، این امر بیشتر غیرقابل تحمل میشود».
تیمهای کارخانه همان افرادی هستند که مشکلات روزمره در خط تولید و فعالیتهای ما را مدیریت میکنند. شاید تعداد دفعاتی که آنها راهکارها را پیدا میکنند، شما را غافلگیر کند.
ساندیپ دسای، سرپرست زنجیره تامین محصولات بستنی، شرکت یونیلیور.
در نوامبر سال ۲۰۲۰، یونیلیور تعهد خود برای به نصفرساندن پسماند غذایی در تمامی فعالیتهای خود تا سال ۲۰۲۵ را بهعنوان بخشی از تعهدات Future Foods خود به صورت رسمی اعلام کرد.
اتوماسیون، دیجیتالسازی و هوش مصنوعی اخیرا نقشی حیاتی در این امر ایفا میکنند.
ساندیپ میگوید: «باید با استفاده از دادههای آنی، اقداماتی فوری را انجام میدهیم. اما این امر تنها با استفاده از هوش مصنوعی و ابزارهای دیجیتال ممکن است.
ساندیپ و جنیفر هر دو به موضوع خوبی اشاره کردهاند، به همان اندازه که فناوری اهمیت دارد، تیمهای کارخانه نیز در بطن تغییرات مهم ما هستند.
« تیمهای کارخانه همان افرادی هستند که مشکلات روزمره در خط تولید و فعالیتهای ما را مدیریت میکنند. شاید تعداد دفعاتی که آنها راهکارها را پیدا میکنند، شما را غافلگیر کند.»
شاید واضحترین مثال دستگاه Rework باشد که توسط یک مدیر تولید در کارخانه هایلبرون آلمان تولید شد و تا کنون از هدر رفت ۱۲۰ پالت مواد غذایی جلوگیری کرده است.
جنیفر میگوید:
«این نمونهای عالی از تغییرات شگفتانگیزی است و زمانی رخ میدهد که شما قلب و ذهن افراد در خط تولید را به خود جلب میکنید».
پسماند چیست؟ مشکلات بستهبندی مانند پرکردن بیش از حد بستهها، ریختن کمتر محصول در بستهبندی یا مشکلات بستهبندی محصول سالانه باعث هدر رفت ٪۱ موادغذایی و بستهبندیها میشد. این مقدار درصد کمی از خروجی کارخانه را در بر میگیرد، اما در حقیقت سالانه با هزاران کیلو مواد غذایی برابری میکند.
حل مشکلات: ولادیمیر کالازیک، مدیر تولید دستگاه Rework را ساخت. این دستگاه بهصورت کاملا بهداشتی غذاهای دستنخورده را از بستهبندیها خارج کرده و سپس کاملا آنها را از بستهبندی جدا میکند. مواد غذایی پس از این فرآیند میتوانند دوباره بستهبندی شوند و بستهبندی قبلی نیز بازیافت میشود.
نتایج: طی شش ماه آغازین فعالیتها، دستگاه Rework، بیش از ۱۲۰ پالت موادغذایی ( حدود ۶۰ تن) را بازیابی کرد و انتظار میرود تا پسماند مواد غذایی را تا ٪۲۰ کاهش دهد. فناوری این دستگاه و نسخههای جدیدتر آن برای انواع دیگر بستهبندیها در حال تولید است.
چه پسماندی؟ در هپنهایم، فرآیند تولید روکش شکلاتی بستنی خط تولید مگنوم بهعنوان یکی از مراکز تولید بالای پسماند شناسایی شد. علت آن مقدار بالای شکلات مورد استفاده بود.
حل مشکلات: تیم کارخانه برنامهای جامع جهت کنترل، کاهش پسماند و استفاده مجدد محصولات ارائه کرد. این برنامه شامل کمپین آگاهیرسانی برای بهبود اندازهگیری و ارتقای ابزار دیجیتال برای افزایش رهگیری پسماند میشود.
ابزارهای فنی جدیدی معرفی شدند که شامل سیستم یادگیری ماشینی میشود. این ابزار مقدار روکش شکلاتی موردنیاز و بهترین شیوه توزیع شکلات را تشخیص میدهد. در آخر، سیستمها برای اطمینان از آنکه هر نوع پسماندی میتواند برای خوراک حیوانات استفاده شود، نصب شدند.
نتیجه: پروژه بهصورت کلی تا ٪۳۰ پسماند مواد غذایی را کاهش داد و استفاده مجدد تا ٪۹۷ افزایش یافت.
چه پسماندی؟ حین فرآیند ریختن مایونز در پاکتهای ۱۰ میلیگرمی، ۱۰۰ کیلوگرم پسماند محصولات معمولا در کیسههای تولیدی باقی میماند. این مقدار در طول روز به حدود ۵۰۰ کیلوگرم پسماند میرسید.
حل مشکلات: دستگاه توزیع به سه شیوه بهبود پیدا کرد. یک پمپ و فشاردهنده کیسه نصب شد تا از تخلیه کامل مایونز اطمینان حاصل شود و بستری که کیسههای تولید روی آن قرار میگرفت شیب داده شد تا محصول جریان حرکتی آسانتری داشته باشد.
نتیجه: تغییرات، سیستم باقیمانده محصول درون کیسههای تولید را از ۱۰۰ کیلوگرم در هر کیسه به ۸ کیلوگرم رساند. این موضوع به حفظ سالانه ۲۰۰ تن مایونز کمک میکند. وزنی برابر با ۳۳ عدد فیل.
چه پسماندی؟ تولید بستنی در برابر شیوههای مختلف فرآوری تاثیرپذیر است و خاموش شدن دستگاههای تولید با ایجاد پسماند چشمگیری همراه است. در کارخانه کورلو، این مساله با توجه به عدم آگاهی تیم تولید بیشتر مطرح بود.
حل مشکلات: تیم ما راهکار برگزاری جلسات روزانه در محل تولید و گزارش روزانه پسماند توسط تیم مالی را ارائه کردند تا دادهها در اختیار همگان قرار بگیرد. علاوهبراین، جلسات هفتگی مدیریتی بررسی هر گونه پسماند و مدیریت آنها را تضمین میکرد.
در آخر کارخانه، محل تولید پسماند خود را مورد بررسی قرار داد تا مکانهایی که قبل از بخشهای دیگر باید بررسی شوند را تشخیص دهد.
نتایج: پسماند غذایی تا ٪۳۰ نسبت به ماه آگوست سال ۲۰۲۲ کاهش پیدا کردند.
چه پسماندی؟ کارخانه جریان اصلی تولید پسماند خود را شناسایی کرد. پسماند محفظههای محصولات که با آغاز فعالیت دستگاههای تولیدی و تغییرات آن ایجاد میشوند به دلیل پر شدن بسته محصولات کمتر یا بیشتر از میزان تعیینشده و بستهبندیهای معیوب محصولات ایجاد میشوند.
حل مشکلات: تیم علل اصلی جریانهای پسماند را شناسایی کرد و سپس برنامه مدیریت تغییرات را با ابزارهای دیجیتال، اقدامات محافظتی که علل ریشهای را مهار میکرند و برنامههای تشویقی برای بهبود پیوسته و ارائه راهکاری جدید را آغاز کردند.
ابزارهای دیجیتال انجام راهکارهایی هوشمندانه را ممکن ساختند و علل اصلی ایجاد پسماند در برخی از موارد را بهصورت کامل از بین بردند. این امر با تکیه بر دستگاههای نظارتی و ماتریکسهای عملیاتی برای اقداماتی که نیاز به دخالت تیمهای کارخانه داشت انجام شد.
نتیجه: کارخانه کیلبورن پسماند خود را ٪۵/۳ از در سال ۲۰۲۰ به ٪۵/۱ در سال ۲۰۲۳ کاهش داد. این میزان با کاهش پسماند از ۹٫۱ کیلوتن در سال ۲۰۲۰ به کمتر از ۴ کیلوتن پسماند در سال ۲۰۲۳ برابر است.
ما همواره به دنبال ارتباط با افرادی هستیم که به آیندهای پایا علاقه دارند.
ما همیشه در دسترس هستیم. میتوانید با یونیلیور ایران یا یونیلیور جهانی، ارتباط برقرار کنید.
این وب سایت، متعلق به شرکت یونیلیور ایران، از زیرمجموعههای یونیلیور جهانی است.
Unilever 2025 ©